Ajankohtaista

KAHVIO-MYYMÄLÄMME PALVELEE MA-PE 7-14.30, TERVETULOA!


Munkinpaistajasta asiakaspalvelun ammattilaiseksi

Munkin paistaminen ei ollut Anne Ylöselle tuttu juttu. Rehellisyyden nimissä koko homma kauhistutti häntä.

Enhän minä osaa koko hommaa, hän ajatteli, kun sitten lopulta suostui Pertti Kärjen pyyntöön tulla Rautavaaran Leipomoon vuonna 1997 tuuraamaan silloista työntekijää.

Kahden kuukauden pestin jälkeen työtehtäviä tuli lisää, ja nykyään Anne kertoo tehneensä Rautavaaran Leipomossa kaikkia mahdollisia töitä siivouksesta ja leipomisesta pakkaamiseen. Toimistotöihin hän siirtyi kokopäiväisesti vuonna 2011.

Anne hoitaa yrityksen laskutuksen, raaka-ainetilaukset, yhteydenpidon kirjanpitotoimistoon ja vastaanottaa asiakkaiden tilaukset. Puhelimen välityksellä hänelle onkin muodostunut asiakkaista laaja tuttavapiiri.

—Meillä on useita pitkiä asiakassuhteita, joiden kautta olen samojen ihmisten kanssa säännöllisesti yhteydessä. Hassua on se, että suurinta osaa heistä en ole koskaan tavannut kasvotusten enkä tiedä miltä he näyttävät! Olemme joskus tästä puhuneetkin, ja yllätys on ollut suuri, kun joku on kuvitellut minut vaaleaksi, vaikka olenkin tummahiuksinen, Anne nauraa.

Myymäläkahvilan puolella Anne on kuitenkin tuttu näky. Konttoritöiden ohella hän käy palvelemassa asiakkaita.

Trendit näkyvät myös leipomotuotteissa

Kahdenkymmenen vuoden aikana Anne on nähnyt trendien mukana tuomia tähdenlentoja, kuten esim. karppaukseen liittyvät tuotteet. Rautavaaran Leipomon kestosuosikit puolustavat paikkaansa vahvasti trendienkin rinnalla.

—Kyllä ruisleipä pitää pintansa, kuten myös vesirinkeli. Näiden tuotteiden osalta kysyntä on pysynyt tasaisena koko ajan. Lisäksi mukaan on tullut kaurasta leivotut tuotteet, joiden menekki on hyvä. Kotimainen kaura on terveellistä ja hyvänmakuista.

Pakkauskokojen osalta on kuitenkin nähtävissä pienempien pakkauskokojen suosion kasvu. Tähän Anne epäilee yhdeksi syyksi sen, että kuluttajat haluavat syödä tuoreita ja vastapaistettuja leivonnaisia. Yhtenä syynä voi olla myös kuluttajien tahto vaikuttaa omilla valinnoillaan myös ruokahävikin määrään, eli ostetaan vain se määrä, mikä tulee varmasti syötyä.

Perheyritys pärjää maistuvilla tuotteilla ja nopealla reagoinnilla

Vaikka toisinaan voisi olla edullisempaa käyttää korvaavaa teollista raaka-ainetta, yritys ei tingi aidoista raaka-aineista, vaan tekee tuotekehitystä maku edellä. Leipomossa tehdään myös paljon käsityötä, mikä maistuu ja näkyy tuotteiden koostumuksessa. Hinnat pitää kuitenkin pitää kuluttajan kukkarolle sopivina ja kannattavuutta on parannettu leipomon prosesseja tehostamalla. Näillä toimilla aikaa saadaan säästöön karsimalla turhia työvaiheita pois.

Anne kertoo, että Rautavaaran Leipomossa pystytään reagoimaan nopeasti asiakkaiden tilauksiin, ja siitä on tullut heille kiitosta.

—Välillä puheluita tulee hyvin lyhyelläkin varoitusajalla, jolloin kysytään, ehdimmekö tehdä huomiseksi kakun. Ja kyllähän me ehdimme!

Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella Anne vakuuttaa tuntevansa talon läpikotaisin. Pitkästä urasta on hyötyä asiakaspalvelutyössä, jossa hän vastaa asiakkaiden kysymyksiin.

—On mukava, kun osaa itse vastata suoraan, eikä kaikkia asioita tarvitse kysellä muilta. Jos tätä työpaikkaa ei olisi, tuskin olisin jäänyt edes Rautavaaraan asumaan. Lienee siis selvää, että viihdyn työssäni hyvin!

(teksti julkaistu 19.3.2019)

Makulupaus on lunastettu – edustajan on helppo seisoa hyvän tuotteen rinnalla

Tuomas Liljavirta on aloittanut Rautavaaran Leipomon tuotteiden edustajana syyskuussa 2018. 

Hänen työnkuvaansa kuuluu myyntityö jälleenmyyjille.

Kuopiosta kotoisin oleva ja Jyväskylässäkin aikoinaan työskennellyt Liljavirta tuntee myyntialueensa hyvin. Nykyiseen myyntialueeseen hänellä kuuluu Savo, Keski-Suomi, Kainuu ja Pohjois-Karjala.

Kaupassa ja kenttämyyntityön parissa työskennellyt Liljavirta tietää omasta kokemuksesta, mitä haasteita myyntityössä on. Lisäksi hän tunnistaa asiakkaiden muuttuvat makumieltymykset ja trendien vaikutukset tuotteiden menekkiin.

Paikallisuus ja aidot maut valintakriteereinä

Syyskuussa Rautavaaran Leipomon edustajana aloittanut Liljavirta kertoo, että pienleipomot ovat nyt hyvässä huudossa. Asiakkaat valitsevat ostoskoreihinsa nyt perinteistä ”kunnon” leipää, jossa löytyy makua.

Raaka-aineet, paikallisuus ja aidot maut ovat hänen mukaansa niitä asioita, mitä nyt arvostetaan. Rautavaaran tuotteet vastaavatkin hyvin tähän kysyntään: tuotteet ovat käsintehtyjä ja raaka-aineet ovat reilusti aitoja: niissä käytetään kotimaista jauhoa, voita, sokeria ja kermaa. Raaka-aineiden laadun ja määrän suhteen leipomossa ei tehdä kompromisseja. Jauhot tulevatkin lähimyllyltä Liperistä. 

— Kyllä meidän tuotteista ruisleipä on sellainen, jonka maine on kiirinyt pidemmällekin. Sitä on useasti kehuttu parhaaksi markkinoilla olevaksi ruisleiväksi. Maistamallahan nämä tuotteet saa myytyä. Kyllä näissä tuotteissa makulupaus on selvästi lunastettu, Liljavirta toteaa.

Onko Rautavaaran tuotteet vielä maistamatta? Soita Tuomakselle ja pyydä tuotteet testattavaksi!

Tuomas Liljavirta puh. 040-149 2380

Tai tarkista täältä, löytyykö Rautavaaran Leipomon tuotteita lähimyymälästäsi http://www.rautavaaranleipomo.com/jalleenmyyjat

Tutut maut ja tuotteet tuovat muistot mieleen

Crystal Promotionilla työskentelevä Niina Räsänen toimii Rautavaaran Leipomon konsulenttina Kuopio-Kiuruvesi-Mikkeli -alueella. Ravintola-alalla aiemmin työskennellyt Niina kertoo nauttivansa konsulentin työssä asiakkaiden palvelemisesta, uusien ihmisten kohtaamisesta ja työn vaihtelevuudesta.

Vaihtelevuus on sekä ilo että haaste

Konsulentin työssä ei pääse kyllästymään. Työpaikka vaihtuu päivittäin ja asiakaskunnat ovat joka paikassa erilaisia. Toisaalta vaihtelevuus on joskus myös haaste. Uusiin myymälöihin mentäessä työpisteen paikka ja koko on aina arvoitus.

—Kyllä konsulentin työssä ulospäinsuuntautumisen lisäksi on tärkeää, että henkilö on ratkaisukeskeinen, Niina sanoo.

Työssä pitää osata soveltaa nopeasti ja sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Pieni myyntitila pitää kyetä käyttämään tehokkaasti hyväksi. Niihin kauppoihin, joissa valmistelut on tehty hyvin, on tietenkin mukava mennä.

Leipomon tarinat heräävät eloon

Rautavaaran Leipomo herättää joissain asiakkaissa muistoja, joita Niina saa kuulla ajoittain.

—Kuulen tarinoita ihmisistä, jotka ovat työskennelleet aikoinaan leipomossa. Joskus kirjoitan lapulle ylös terveiset, jotka minun pitää välittää leipomoon eteenpäin. On liikuttavaa, kuinka ihmiset jäävät muistelemaan ja kertomaan asioita. Heille leipomon olemassaolo on ollut selvästi tärkeässä roolissa jossain vaiheessa elämää, Niina kertoo.

Niinan mukaan ihmisillä on tietyt suosikkituotteet. Varmoja menekkituotteita ovat mm. Maalaiskauraleipä ja Lähiruis. Vesirinkeleitä osataan kysyä ja niitä ostetaan myös siksi, että niiden syömiseen liittyy nostalgia-arvoa menneiltä vuosilta.

Rautavaaraan tuotteiden hinta-laatu -suhde on Niinan mielestä kohdillaan. Hän sanoo, että asiakkaat antavat arvoa joutsenlipulle ja sille, että he tietävät mistä tuote on kotoisin. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat tärkeässä roolissa tuotteita myydessä.

Karjalanpiirakka myy itse itsensä

Yksi lähes varmasti hyvin myyvä tuote on Niinan mukaan Karjalanpiirakka. Rautavaaran Leipomon Karjalanpiirakan brändi on joillekin jo entuudestaan tuttu, toisaalta sitä ostetaan myös sen suuremman koon vuoksi. ­

 – Karjalanpiirakat tuntuvat maistuvan suomalaisille, koska ne myyvät yleensä itse itsensä, Niina toteaa.

Karjalanpiirakoiden kotileipurit kertovatkin ostoksilla käydessään siitä, miten paljon piirakoita he ovat aikoinaan leiponeet. Satoja piirakoita rypyttäneet taiturit jakavat konsulentille mielellään omat vinkkinsä parhaiden tuotosten luomiseksi.

Hyvä konsulentti on aidosti innostunut tuotteistaan

Ahkera tuotteiden maistattaminen näkyy suoraan myytävien tuotteiden määrässä. Kun asiakkaat saa maistamaan tuotetta, on hyvin todennäköistä, että he myös ostavat jotakin. Niina toteaa kuitenkin, että konsulentin tulee ymmärtää myymisen ja suosittelun ero.

—Kaikki eivät tykkää kaikista tuotteista, ja se pitää hyväksyä.  Hyvä konsulentti osaa kuitenkin tarjota korvaavaa vaihtoehtoa tilalle.

(Julkaistu 30.10.2018)

Leipäkin nauttii levosta

—Kiireettömyys on se juttu. Kun taikina saa levätä ja tekeytyä rauhassa, se antaa makua ja rakennetta. Hyvä maku syntyy kiireettömästä valmistusprosessista, kertoo Jaakko Kärki Rautavaaran Leipomosta.

Rautavaaran Leipomon Maalaiskauraleivän taikina tekeytyy kylmiössä vuorokauden verran. Tällä tavalla leivän rakenteeseen saa hyvän purutuntuman ja höttöisyys vähenee. Näin leivässä on enemmän syötävää ja se pysyy paremmin koossa sekä ennen kaikkea maistuu paremmalta.

Paksu kuori syntyy siitä, että kohotuksen jälkeen taikinan pinnan annetaan kuivua. Vasta tämän jälkeen se laitetaan uuniin ja paistetaan matalassa lämpötilassa vähän normaalia pidempään.

Rautavaaran Leipomo panostaa tuotannossaan laatuun ja makuun. Tästä syystä raaka-aineena käytetään ainoastaan kotimaisia viljoja. Maalaiskauraleivässä käytetään sekä kotimaista vehnää että kotimaista kauralitistettä, jossa hyödynnetään kokonainen kauran jyvä. Näin mukaan saadaan kaikki kauran sisältämät terveydelle hyödylliset kuidut ja proteiinit.

Onnistuneet reseptit ja lopputuotteet syntyvät rauhassa testaamalla ja asiakaspalautteita kuulemalla. Maalaiskauraleivän viipaleiden paksuuttakin muutettiin asiakkaiden toiveesta. Leivän valmistus tehdään alusta loppuun saakka turhia hosumatta.

Maalaiskauraleivän suosio on ollut huimaa. Leivän myynti on kasvanut tasaisesti koko sen olemassaolon ajan ja tällä hetkellä sitä löytyy mm. S- ja K-ryhmien kaupoista ja muutamasta ravintolasta.

Hyvästä mausta kertovat leipurin omat kokemuksetkin.

— Jos vien kotiin leivän, puolikas leipä häviää parempiin suihin hyvin nopeasti, Kärki naurahtaa.

Julkaistu 28.8.2018

Rautavaaran leipomon laajennus alkaa ensi syksynä

Rautavaaran leipomon toimitusjohtaja Jaakko Kärki kertoo, että leipomon kiinteistön omistajanvaihdoksesta on päästy sopimukseen Rautavaaran kunnan kanssa.

Kiinteistö on myyty kunnalle, ja kaupan ehtona on leipomon laajennuksen toteuttaminen.

Jaakko Kärki on päätökseen tyytyväinen.

—  Kasvaneet tuotantomäärät ja uusien alihankintatuotteiden valmistus ovat lisänneet tilan tarvetta, hän kertoo.

Hänen mukaansa leipomon tilat ovat olleet ahtaat jo viime vuosien ajan. Konekannasta kaikki ovat tarpeellisia ja kylmätilat ovat maksimikäytössä koko ajan.

—Kehittämisen jarruna on ollut lisätilan puute. Olemme erittäin huojentuneita siitä, että saamme lisää tilaa.

Jatkamme edelleen perinteisesti käsityönä tehtyjen herkullisten leipomotuotteiden tekemistä.

Uusiin tiloihin sijoitetaan ainakin uudet pakastin- ja kylmätilat. Lisäksi laajennukseen suunnitellaan lisätilaa kasvavalle tuotannolle sekä raaka-aineiden varastoinnin tarpeita varten.

Rakentaminen aloitetaan ensi syksynä, ja tavoitteena on saada uudet tilat käyttöön keväällä 2019.

(teksti julkaistu 14.6.2018)

Rautavaaran leipomon tavoitteena on elinvoimaisuus ja kasvu

Jaakko Kärjen suku on leiponut jo kolmen sukupolven verran. Siitä huolimatta — tai ehkä juuri siksi Jaakko meni leipomoon kesätöihin ja sittemmin vuorotteluvapaan sijaiseksi. Näitä hommia hän tekee edelleen, tosin matkan varrella on tehty sukupolvenvaihdos ja tittelikin on muuttunut sijaisesta toimitusjohtajaksi.

Rautavaaran leipomolla häärii lähes kymmenhenkinen porukka, joka tekee töitä kahdessa vuorossa. Leipureiden työaikoja on jouduttu viilaamaan kauppojen aukioloaikojen muututtua ja taikinaa vaivataan siihen tahtiin, kun kuljetukset niin vaativat.

Jaakolla on vahva näkemys siitä, että Rautavaaran leipomo leipoo vielä seuraavan sukupolven aikanakin.

—Tavoitteenamme on olla lähileipomo, joka palvelee paikallisia ja kehittää samalla tuotteita, jotka tunnetaan koko Suomen alueella.

Testileipomoa kannattaa hyödyntää

Jaakko korostaa yhteistyön merkitystä leipomon ja kaupan välillä.

—Sekä kauppa että leipomo voisivat yhteistyöllään rakentaa täysin uudenlaisia tuotteita ja näin molemmat voivat kasvattaa myyntiään oikeaan suuntaan.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa tiedon jakamista puolin ja toisin. Tärkeää tietoa ovat mm. pakkauskoot, hintaan liittyvät kommentit ja tietenkin se, mitä asiakkaat kysyvät. Asiakaskommentit ovat erittäin arvokkaita, niiden avulla voimme viedä tuotekehitystä oikeaan suuntaan. Kaupan kannalta tämä juttu ei kasvata pelkästään myyntiä, vaan tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Palvelukokemus paranee, kun asiakkaita kuunnellaan.

Paikallisena leipomona meillä on hyvä mahdollisuus tehdä ”pilotteja” ja tarjota näitä paikallisiin kauppoihin testattavaksi. Pienemmän leipomon tuotanto taipuu tällaiseen toimintaan hyvin, Jaakko sanoo.

Kasvu tukee lähialueen taloutta

Eri osa-alueita vahvistamalla pyritään kasvattamaan tuotevalikoimaa, kannattavuutta ja samalla pitää kuluttajahinnat kurissa. Kasvava ja elinvoimainen leipomo tuo paikkakunnalle työpaikkoja ja tukee omalta osalta alueen positiivista talouskehitystä. Poppakonsteilla tuloksiin ei päästä, vaan pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ vie kohti tavoitteita.

Ihmiset innostuvat nopeasti uusista asioista ja kilpailussa pärjätäkseen tähän kysyntään pitää kyetä vastaamaan. Pienempi leipomo on ketterämpi muuttumaan tällaisissa tilanteissa.

Käytännön tasolla leipomossa henkilökunnan ammattitaidon ylläpitäminen ja tuotantokapasiteetin tehokas käyttö ovat niitä asioita, joilla voimme vaikuttaa tuotteiden hyvään makuun ja kilpailukykyisiin hintoihin.

Elinvoimainen leipomo luottaa jatkossakin sen menestystekijöihin, huolelliseen valmistukseen ja puhtaisiin raaka-aineisiin.

—Hyvän leipomotuotteen syntyminen vaatii tarkkaa reseptiikan noudattamista ja kärsivällisyyttä. Näin pystymme tuottamaan leipomotuotteita, joiden maku jää mieleen. Hyvältä maistuvia tuotteita halutaan tulla ostamaan uudestaan.

(teksti julkaistu 10.4.2018)

Anne Ylönen

Työntekijämme Risto Ahonen haukkaamassa herkullista Maalaiskauraleipää.